Gemijmer

 

Laten we eens naar de tijd kijken waarin deze mensen leefde, namelijk rond 1800, en ons afvragen wat er gebeurde er in die tijd?

 

Ik sluit mijn ogen nip aan een vers kop koffie steek een sigaar op, leun achterover en roep de geschiedenis lessen van mijn oude wijze geschiedenis leraar Dhr Lucassen, met een pijp in zijn mond, wandelend door de klas in gedachte op....

Ach,..... had ik toen maar opgelet, dan had ik het nu op wikepedia niet hoeven op te zoeken!

Even een hele korte geschiedenis les om de sfeer in die tijd te schetsen.

 

In 1795 vielen de Fransen onder bevel van Napoleon ons land binnen en bezette alle steden. Napoleon voerde de burgerlijke stand in. De Bataafse Republiek was geboren.

Leiden werd bezet door de Fransen troepen, , en zij moesten natuurlijk van voedsel worden voorzien, er kwam dus een voedsel te kort. Er gaan zelfs verhalen dat de burgervader van Leiden zich geen raad meer wist en zijn eigen arm ter consumptie aan het volk aanbood.

De gouden eeuw was voorbij......

Leiden had het moeilijk, de laken industrie was grotendeels verdwenen epidemieën van pest en cholera teisterde de stad en had het aantal inwoners in 100 jaar drastisch van 78000 naar 25000 naar beneden bijgesteld. Willem V en de Oranje stadhouders verrijkten zich ten koste van de bewoners. Tegen het einde van de 18e eeuw kwam er onvrede onder de bevolking en sommigen kwamen in opstand tegen Willem de V, en wilde de Oranjes verjagen. Zij wilden grondrechten, een republiek, verdediging zelf in de hand houden i.p.v. dit uit te besteden aan huurlingen, zij eisten o.a. de schutterij weer terug, en werden Patriotten genoemd. Echter toen prinses Wilhelmina Bij Goejanverwellesluis op 28-06-1787 werd tegengehouden door deze patriotten stuurde haar broer, koning van Pruisen, een leger van 20000 man en verjaagde deze vaderlandslievende patriotten. Veel van hen vluchten omstreeks 1787 naar Frankrijk alwaar zij het begin van de Franse revolutie van dichtbij mee maakten en keerde na 6 jaar of in het kielzog van het Franse leger terug naar hun Holland en riepen in 1795 de Bataafse republiek uit. Deze bestond tot 1806 en werd het Nederlands Koningrijk.

Vanaf 1810 tot 1813 stonden wij onder het bewind van Frankrijk en vanaf 1813 kwamen we onder het gezag van Willem de VI als Koning Willem I.

Als geaarde patriot was Hendrik Dirk Kouwenberg moraal verplicht om zich ook te verenigen met de duizenden andere Hollanders om tegen het heersende regiem te vechten.

In Holland liepen de spanningen hoog op.

Zijn kinderen moesten toch eten en vrij en veilig zijn? In andere steden werden de huizen van patriotten geplunderd .De Franse revolutie stond op punt uit te breken, en daar vluchten de meeste patriotten heen, Hendrik ook dus. Het adellijke Franse regiem sneuvelde en zo ook het hoofd van de koning van Frankrijk onder de guillotine, na enkele jaren op de barricades te staan met een pistolet in zijn ene en een degen in de andere hand de revolutie op de eerste rang te hebben gevoerd, werd het tijd om naar Leiden, waar nu de Fransen zaten en dus veilig was, terug te keren met zijn daar in Frankrijk geboren dochter “Antoinette Elisabeth”.

of het ging zo:

Hendrik Dirk Kouwenberg was nog zo dom niet! Hij hoorde natuurlijk de verhalen dat de Franse troepen oprukte naar het noorden Zij hadden Den Bosch al bezet en daar was geen kruimel brood meer te vinden,( zelf de ratten stierven daar de hongersdood) en zouden binnen een bepaald tijdsbestek voor Leiden staan met alle nare gevolgen van dien.

En daarom ging hij met zijn gezin, om een beter onderkomen te zoeken, reizend naar het zuiden, waar de Fransen al zaten en niet gevochten werd. Misschien zelfs naar de regio Antwerpen om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Let wel België bestond toen nog niet.

Deze werd pas later na 1800 als buffer tussen Frankrijk en de Nederlanden opgericht en Antwerpen was een handels stad die zich niets aantrok van het handelsverbod van de Hollanders met Engeland.

Toen het een paar jaar later beter ging in Leiden en de Fransen vertrokken waren is Hendrik Dirk Kouwenberg weer teruggegaan naar zijn geboorte stad met zijn ondertussen in “Frankrijk geboren ” laatste kind Antoinette Elisabeth. Ach Franser kan de naam toch niet klinken....

*Boze tongen beweren dat zij pas in 1849 haar burgerschap verwierf bij de volkstelling.

Dat zou betekenen dat zij al die tijd als Française geregistreed zou moeten zijn.

Echter daar is mij tot nu toe niets van bekend.

Ik schiet wakker uit mijn gemijmer en denk “De eerste versie trekt mij wel, zo zal het wel gegaan zijn. Dus toch Franse/patriottische afkomst.

"Je Mainteindrai, Hier stroomt het franse bloed " brul ik!

Mijn vrouw schik op, en kijkt vol medelijden mijn kant op. “Maar het kan voor hetzelfde geld ook anders gelopen zijn!” Zeg ik bedeest.

Wie het mij kan vertellen krijgt een ere plaats in mijn Genealogie!  Ach hoe dicht zat ik bij de waarheid toen?

 

“Wil je koffie?” vraagt mijn vrouw. “Ja lekker” antwoord ik terug denkend aan de woorden van de ongelovige Erik !

Als er eventuele connectie met een verloren gewaande tak van de familie dreigt te worden herstelt, gaat hij twijfelen! bedenk ik nu pas!

Oké, deze bastaard heeft zijn connectie met de Kouwenberg wel vrij duidelijk aangetoond.

Status 7 is voor mij bereikt ! Echter nog niet bewezen.

 

[6] 1. Antoinette Elisabeth Kouwenberg dochter van

[7] 0. Johannes Hendrick Kouwenberg en Chatarina Theresia Brouwer

 

Onder tussen had ik contact opgenomen met Dr Joost Rosendaal , leraar vaderlandse geschiedenis aan de Erasmus universiteit, in 2003 gepromoveerd met “ Bataven,Nederlandse vluchtelingen in Frankrijk, 1787-1795“, en had summier uitgelegd wat mijn zoektocht inhield, ik wachtte met ongeduld op zijn antwoord.